Бүгін 2024 жылғы 9 қыркүйекте "академик Е. А. Бөкетов атындағы мектеп - гимназиясының" бракераж комиссиясы мектеп асханасын тексеруді жүзеге асырды. Асханада тағамдардың атауы, өнімнің шығымы көрсетілген мәзір ілінген. Асхананың жұмыс кестесі және сынып бойынша тамақтану кестесі бар.Мектеп асханасы таза және жайлы. Санитарлық жағдай нормаларға сәйкес келеді. Өнімдерді сақтаудың температуралық режимі сақталады. Дәм тату кезінде комиссия дәм сапасы қалыпты, өңдеу сапасы қойылатын талаптарға сәйкес келетінін, өнімнің шығымы нормаға сәйкес келетінін атап өтті.
Комиссия мүшелері бөліктердің балалардың жас қажеттіліктеріне сәйкес келетіндігін атап өтті.
Құжаттама жақсы. Күн сайын бракераж журналы жүргізіледі.
Меню школьной столовой
Меню 05.03.2024
Меню на день
Ас мәзірі:26.02.2024
Бүгін, 2023 жылдың 13 қарашасында мектеп асханасында сарапшы комиссиясының мүшелерімен кезекті бақылау , порцияларды өлшеу және дәмдеу жұмыстары жүргізілді. Тексеру барысында тағамдардың бекітілген ас мәзіріне сәйкестігі анықталды. Порциялар мәзірге және оқушылардың жас ерекшеліктеріне сәйкес келеді. Дәмі айтарлықтай жоғары. Асханада әр дастархан оқушылар үшін жайылған.
Бүгін, 2023 жылдың 6 қарашасында мектеп асханасында сарапшы комиссиясының мүшелерімен кезекті бақылау , порцияларды өлшеу және дәмдеу жұмыстары жүргізілді. Тексеру барысында тағамдардың бекітілген ас мәзіріне сәйкестігі анықталды. Порциялар мәзірге және оқушылардың жас ерекшеліктеріне сәйкес келеді. Дәмі айтарлықтай жоғары. Асханада әр дастархан оқушылар үшін жайылған.
Сарапшылар комиссиясы «Тамшы» шағын орталығының порциялық тағамдарын таразылады. Барлық тағамдар санитарлық нормаларға сәйкес белгіленген. Ас мәзіріне, сапасы мен қажетті грамм санына сәйкес келеді.
Бүгін, 2023 жылдың 6 қазанында мектеп асханасында сарапшы комиссиясының мүшелерімен кезекті бақылау, порцияларды өлшеу және дәмдеу жұмыстары жүргізілді. Тексеру барысында тағамдардың бекітілген ас мәзіріне сәйкестігі анықталды. Порциялар мәзірге және оқушылардың жас ерекшеліктеріне сәйкес келеді. Дәмі айтарлықтай жоғары. Асханада әр дастархан оқушылар үшін жайылған.
2023-2024 оку жылына бракеражды комиссия құру туралы
Ыстық тағамды бақылау бойынша комиссия құру туралы
Мектеп асханасында аспаздар:
Петрова Ирина Ревалиновна
Диплом Петрова Ирина Ревалиновна
Аубакирова Индира Канатовна
Диплом Аубакирова Индира Канатовна
2023 жылдың 1 қыркүйегінен бастап бастауыш сынып оқушыларына тегін тамақтандыру ұйымдастырылды
Балалардың денсаулығын сақтау және нығайту Қазақстанның мемлекеттік саясатының маңызды бағыты болып табылады.
Мемлекет Басшысының тапсырмасы бойынша 2023 жылдың 1 қыркүйегінен бастап бастауыш сынып оқушылары үшін тегін тамақ ұйымдастырылды. Мектебімізде 227 бастауыш сынып оқушылары бар. Мектеп асханасында тамақтануды ұйымдастыру калориялылығы мен теңгерімділігін ескере отырып, құнарлы, сапалы ыстық тамақпен оқушылардың денсаулығын сақтауды жеткілікті түрде қамтамасыз етеді.
Меню на 16 марта
Мектеп-гимназия асханасының 15 наурызға арналған ас мәзірі
- Сорпа қосылған котлеттер
- Макарон гарнирі
- Қант қосылған шай
- Қара бидай наны
Ыстық тағамды ұйымдастыру туралы
2022-2023 оқу жылына бракеражды комиссия құру туралы
Бракераж комиссияның 2022-2023 оқу жылына жоспары
Четырех недельное меню столовой школы-гимназии им. Е. Букетова на 2022 год
«Санитарно-эпидемиологические требования к объектам образования». Август 2021 г.
Санитарные правила «Санитарно-эпидемиологические требования к объектам образования» _ru.docx
Рекомендации по внедрению мониторинговых комиссий по мониторингу качества пищевых продуктов )
Памятка для комиссий по мониторингу качества питания в организациях образования.
15_09_2021. Школьное питание. Информация по горячему питанию 2021-2022 учебный год
Санитарные правила_2021_2022 учебный год.docx
Протокол по питанию 2021-2022 .pdf
"Білім беру объектілеріне қойылатын санитариялық-эпидемиологиялық талаптар" санитариялық қағидаларын бекіту туралыҚазақстан Республикасы Денсаулық сақтау министрінің 2021 жылғы 5 тамыздағы № ҚР ДСМ-76 бұйрығы. Қазақстан Республикасының Әділет министрлігінде 2021 жылғы 6 тамызда № 23890 болып тіркелді.kaz.docx
"Білім беру объектілеріне қойылатын санитариялық-эпидемиологиялық талаптар"_kz.docx
Тамақтандыруды ұйымдастыру мәселелерi бойынша
2014 жылдан бастап депутаттар бастамасы және мектеп директорларының ұсынысымен тамақтандыруды ұйымдастыру бойынша қызметтер мен тауарларды таңдау, тамақтандыру сапасына әсер ететiн демпингтiк бағалар болуына, сонымен қатар директорлардың тiкелей бақылау мүмкiндiгi болмауынан, мемлекеттiк сатып алулар жүйесiнен алынды.
Бүгiнгi күнi орта бiлiм беру ұйымдарында бiлiм алушыларды тамақтандыруды ұйымдастыру, сондай-ақ мектепке дейiнгi ұйымдарда, жетiм балалар мен ата-анасының қамқорлығынсыз қалған балаларға арналған бiлiм беру ұйымдарында тәрбиеленетiн және бiлiм алатын балаларды тамақтандыруды қамтамасыз ету Ережелерi әзiрлендi (БҒМ 31.10.2018ж№598 бұйрығы).
Оқушылардың сапалы және қауiпсiз тамақтандыруын ұйымдастыру мақсатында Ережелерде бiлiктi қызметкерлерi бар (жұмыс тәжiрибесi, аспаздар квалификациясы, технологтар мен диетологтар, азық-түлiк өндiрiсi, энергия үнемдегiш құрылғыларының болуы), қызметтi дұрыс ұйымдастыра алатын жалға алушыны таңдау критерийлерi қарастырылған.
2018 жылдан бастап азық-түлiктi дұрыс сақтау, дайын тағамдардың сапасын арттыру үшiн мектеп асханаларының материалдық-техникалық базасын жақсарту мақсатында мемлекеттiк-жекеменшiк әрiптестiк механизмi енгiзiлдi.
Сонымен қатар, Ережелер бойынша конкурстық комиссия құрамына үкiметтiк емес ұйым және ата-аналар қоғамы, қорғаншылық комитетi, аумақтық қоғамдық денсаулық сақтау органдарының өкiлдерi кiредi.
Ереже бойынша тамақтандыруды ұйымдастыруда табиғи өнiмдердi қолдану үшiн жалға алушылардың азық-түлiк өндiрiсiнiң (шаруа немесе шаруа қожалығы, жылыжайжәне т.б.) болуы және отандық өндiрушiлер тауарларын сатып алуы үшiн қосымша балл алады.
Тағамдардың, азық-түлiктердiң және аспаздық өнiмдердiң тұтынушылық, органолептикалыққасиеттерi, дайындау және технологиясы мен өндiрiстiк жағдайлары балаларға арналған азық түлiк қауiпсiздiгi тұрғысынан Еуразиялық экономикалық одақтың техникалық регламенттерiне сай болуы қажет.
Келiсiмшартты бұзу немесе дұрыс орындамау жағдайында, келiсiмшарт сот шешiмi бойынша бұзылып, жалға алушы жосықсыз деп жарияланады (БҒМ 31.10.2018ж №599 бұйрығы).
2015 жылы оқушыларды сапалы тамақтандырумен қамтамасыз ету мақсатында Министрлiк пен Қазақ тағамтану академиясы бiрiгiп, алғаш рет мектеп оқушылардың жас ерекшелiктерi ескерiлген бiр реттiк тамақтандыру нормалары (ҚР Үкiметiнiң 12.03.2012ж. №320 қаулысына өзгерiстер енгiзiлдi) әзiрлендi.
Аталған нормаларда балалар ағзасына қажеттi микронутриенттер: дәрумендер, минералдық заттар және микроэлементтер алуы қарастырылған.
2018 жылы 2016-2019 жылдарға арналған «Денсаулық» мемлекеттiк бағдарламасын жүзеге асыру аясында, сонымен қатар бiлiм беру ұйымдары оқушыларын дұрыс тамақтандыру сапасын арттыру мақсатында ҚР Денсаулық сақтау министрлiгi мектеп оқушыларының тағам рационы бойынша бiрыңғай стандарттарын әзiрледi.
2019 жылдан бастап Министрлiк бiлiм беру ұйымдарының тамақтандыруды ұйымдастыруына нысанға бармай-ақ бақылау iс-шараларын жүргiзуге мүмкiндiк беретiн, камералық бақылауды енгiздi.
Сонымен қатар, Министрлiк Қаржы министрлiгiмен бiрлесiп, конкурстық рәсiмдердi мемлекеттiк сатып алулар порталы арқылы жүргiзетiн электрондық форматқа ауыстыруды қарастыруда.
Бүгiнгi күнi қызмет көрсетудi мектеп қызметкерлерi, сондай-ақ ата-аналар қауымы тарапынан заңды түрде тұрақты бақылау мүмкiндiгi қарастырылған. Әрбiр мектепте тамақтандыруды бақылау комиссиясы қызмет етедi. Комиссияны мектеп директоры басқарып, құрамына мектеп медбикесi, педагогтар, ата-аналар комитетi мүшелерi, қамқоршылық кеңесi кiредi.
Ереже бойынша жалға алушы ай сайын бiлiм беру ұйымы басшысына сапасын куәландыратын құжаттары бар қолданылатын азық-түлiк тiзiмiн тапсыруы тиiс.
Күнделiктi медициналық қызметкер немесе жауапты тұлға дайын тағамдарға органолептикалық бағалау жүргiзiп, тағамдар және аспаздық өнiмдерге органолептикалық бақылау журналына жазба жүргiзедi.
Осылайша, мектеп әкімшілігі оқушылардың тамақтану сапасына әсер ете алады. Бұл мәселеде білім беру ұйымы басшысының (тежеу комиссиясы төрағасының) жауапкершілігі жоғары.
Сондықтан Министрліктің мектептегі тамақтану сапасын арттырудағы негізгі қызметі-тежеу комиссиясының тамақтану сапасын бақылау қызметін ауқымды ақпараттандыруды ұйымдастыру. Сондай-ақ, оқушылар мен ата-аналарға нашар тамақтану жағдайында не істеу керектігін түсіндіріңіз.